Що таке термопаста і навіщо її міняти?

Термопаста – це теплопровідні складу який покращує тепло передачу між нагревающімя елементом (процесором, відеокартою) і радіатором, вона буває різних сумішей рідка (практично як вода), середньої густини і густа. Також різних кольорів в основному біла, сіра і синя.

Як вибрати термопасту

Варто звернути увагу, що термопаста повинна бути не занадто рідкою і не дуже густий. Так як в першому варіанті вона просто не буде створювати потрібний контакт, а в другому лягає грудками як це зробила термопаста Cooler Master, коли ми її тестували, можливо це просто була бракована термопаста, або стара, але все ж. Як показали наші дослідження – термопаста mx-4 має непогані показники, і багато інженерів її використовують.

Як видалити термапасту з поверхні

Термопаста відмінно видаляється серветкою для оргтехніки, попередньо просоченої спиртом. Можна і без спирту, якщо це не ноутбук, і кришталик процесора не пошкодиться він інших матеріалів. Не використовуйте ацетон, розчинники або воду. Серветки бажано безворсістие, синтетичні. У випадку з ноутбуком потрібно бути дуже обережним при розбиранні, збірці ноутбука а так же чищенні кристала процесора – адже його поверхня не захищена металом, а це значить що його легко пошкодити. Якщо термопаста була зі стружкою алюмінію, то будьте особливо обережні – уникайте потрапляння на радіодеталі.

Яку термопасту ми не рекомендуємо використовувати

Дуже часто через незнання або в нестачі досвіду наносять білу термопасту як правило це КПТ-8, КПТ-16 або так звана "силіконова" – ці термопасти ми настійно НЕ рекомендуємо використовувати так як вони мають дуже низькими показниками тепловідведення і швидко висихають, що призводить або до частої заміни такої пасти або до поломки Вашого пристрою від перегріву.

Чим погана термопаста з додаванням стружки алюмінію

Вона добре відводить тепло і якщо виробник нормальний, то за нею залишається лише один гріх – це якщо біля процесора або елементів поверхні яких ви намазуєте є радіодеталі які можна закоротити, вони з великою ймовірності закоротити. Якщо на них звичайно потрапить така термопаста. причому, як правило, це відбувається не відразу, а через деякий час, коли термопаста висохне.

Посилання в тему: не забувайте робити профілактику ноутбука, ваш комп'ютер проживе більше довге і щасливе життя.

Як правильно наносити термопасту на процесор

Термопасту потрібно наносити рівномірно, без пропусків. І не дивлячись на те, що більшість процесорів з металевою поверхнею, яка розподіляє тепло, все ж варто дотримуватися цього правила. Розмір завданої на процесор термопасти трохи більше зернятка від яблука. Далі спеціальною лопаткою потрібно розподілити по всіх поверхні. Намазувати на радіатор термопасту не потрібно.

Як часто потрібно міняти термопасту

Хороша термопаста може прослужити 3 року і навіть більше, але все ж якщо власник ноутбука, то при чищенні ноутбука від пилу все одно доведеться міняти термопасту. У стаціонарних комп'ютерах на відміну від ноутбуків термін заміни збільшується. Адже в такому комп'ютері не потрібно знімати радіатор, що б почистити від пилу всі поверхні. Хоча очищення десктопного комп'ютера з повним розбором і зміною термопасти вважається краще ніж часткова.

альтернатива термопасте

Тепловий інтерфейс – це альтернатива термопасте, але неї її заміна. Термоінтерфейс застосовується для відводу тепла, але показники телопроводімості у неї нижче. Є і свої плюси – вона не така примхлива, може служити набагато довше і використовуватися повторно, якщо не деформувалася.

Є також терможвачка вона виконує ту саму роль що і термопаста, але вона дуже еластична і іноді тягнеться, з цього отримала таку назву.

Залишити коментар:

  1. Олег Михайлин 16/05/2016 в 7:37 вечора - Відповісти

    Тільки не варто думати, що нанесення термопасти така вже й проста справа – причому, (це не згадано, але з цього практично завжди починати доводиться) перших утрудненнях може виникнути з видаленням старої, яка коли засохне, то по фортеці з цементом зрівнятися може і, нічого не пошкодивши, її видалити ох як непросто. Тому перший раз або під керівництвом досвідченого людини варто робити, або на чомусь свідомо не потрібне та попередньо хоч відео ні Ютьюб подивившись.

  2. Віталій 04/05/2018 в 6:10 ранку - Відповісти

    …. Дуже сильно затверділу легко змити антисилікону.

  3. Алена 06/04/2021 в 2:59 вечора - Відповісти

    Рекомендована заміна термопасти від 2 до 5 років. Але стикалася з тим, що біля комп'ютера, якому 10 років, термопаста як нова. Багато що залежить від того, хто і як використовує комп або ноутбук (як за ним стежать). Термопасти бувають різних видів, а ще буває термоклей (який часто використовують для відеокарт), термоскоп, термопрокладка, термопара.

    • Fullcartridge 06/04/2021 в 10:30 вечора - Відповісти

      Все вірно підмічено. спасибі за коментар)

За бажанням додайте зображення (Лише JPEG)